Istanbul är mycket europeiskt, men ändå inte. Den här staden skiljer sig lite från resten av landet och man är betydligt mer öppen och nytänkande än i många andra turkiska städer. Det finns dock sedvänjor och beteenden du bör vara beredd på, och du bör också vara medveten om vissa saker när du åker dit. I övrigt klarlägger vi här även andra fakta om Istanbul.
Klimat
Trots att Istanbul ligger långt söderut, kan det faktiskt bli svinkallt här på vintern och vårvintern. Har du varit i Istanbul i februari – mars så vet du att man kan huttra mer än en dag och att snön kan falla utanför. På somrarna brukar det dock bli desto varmare. Den bästa perioden att vistas i Istanbul är juni – augusti, men även maj månad kan vara mycket behaglig.
Under januari – mars är medeltemperaturen inte mer än ca 4 grader. Under sommarmånaderna ligger den runt 21 grader, vilket gör att det är betydligt trevligare att gå runt. Då kan du även ta en båttur ut till de charmiga Prinsöarna som motsvarar Sandhamn eller Fjäderholmarna i Stockholm en smula, ta ett bad där och sitta ute och småprata till sena kvällen.
Språk
I Istanbul talar man turkiska men många talar också engelska. Standarddialekten av turkiskan talas just i Istanbul, vilket gör att de varken talar bred turkiska eller med någon egendomlig brytning.
Valuta
I Istanbul och Turkiet används turkisk lira som valuta, men nästan överallt accepteras Euro. Många föredrar till och med Euro men det kan bli dyrare för dig. Amerikanska dollar brukar gå bra också, speciellt för taxichaufförer.
Tidsskillnad
I Istanbul är tidszonen +1 och sålunda 1 timme före svensk tid.
Eluttag
Du kan lämna din reseadapter hemma i Sverige. I Istanbul och i övriga Turkiet är typen av stickkontakt C och F och spänningen är 230 V. Det vill säga samma som i Sverige.
Åldersgränser
Du måste ha fyllt 18 år för att dricka eller köpa ut alkohol i Turkiet. Det ska också till att nämna att Turkiet är ett muslimskt land där alkoholförtäring inte är lika liberal som här hemma. I Istanbul brukar man dock se på detta med ett mer europeiskt öga, men du måste ändå hålla dig till åldersgränserna.
Ska du hyra en bil i Istanbul ska du vara över 21 år och ha haft ditt körkort i ett år eller mer.
Visum
I Turkiet råder ganska generösa visumregler för europeiska medborgare. Detta för att Turkiet varit och nosat på en plats inom EU. Du måste dock kunna visa upp ett giltigt pass om du stannar kvar i max 90 dagar i landet. Ditt pass får inte gå ut inom en 150-dagarsperiod när du reser in.
Säkerhet
Hela Turkiet och även Istanbul har drabbats av en del terroristattacker de senaste åren. Ta dig en extra funderare om du går i stora folksamlingar och håll alltid en knivsudds vaksamhet öppen i ögonvrån. Annars ska du naturligtvis leva som vanligt.
Håll också ett vakande öga på värdesaker och pengar i tunnelbana, på bussar och liknande. Som ensam kvinna är det vanligen inga problem att resa omkring i Istanbul, men använd ett sunt förnuft trots allt. Åk aldrig svarttaxibilar, i sådana har flera våldtäkter förekommit.
Larmnummer
Det allmänna nödnumret är 112.
Att tänka på
Du får inte förolämpa den turkiska regeringen i sociala medier eller säga nedlåtande saker om presidenten osv. Då kan du straffas med fängelse. Du får heller inte påvisa att du på något sett tillhör eller har samröre med någon organisation som opponerar sig mot statsmakten eller utför någon slags terrorism. I Turkiet har man hårda fängelsestraff och man tar liksom lagen lite i egna händer på anstalterna.
Vaccinationer
Det krävs inga obligatoriska vaccinationer för inresa. Vid längre landsbygdsvistelser utanför Istanbul kan vaccin mot Hepatit A och B samt tyfoid vara lämpliga.
Landsnummer
För att ringa till Turkiet slår du +90 före numret.
Ambassader
I Istanbul har du det svenska generalkonsulatet och i Ankara den svenska ambassaden.
Adress och telefonnummer till Sveriges Generalkonsulat i Istanbul:
Istiklal Caddesi 247 (Tünel)
Beyoglu, Istanbul
+90 212 334 06 00
Adress och telefonnummer till Turkiets ambassad i Stockholm:
Dag Hammarskjölds väg 20
115 27 Stockholm
08-23 08 40