Sevärdheter

Sevärdheter

En tripp till Istanbul kan bli rejält fullspäckad av alla aktiviteter och landmärken som givit staden sin berömmelse. Det första du lär se är alla tinnar och torn från minareterna från stadens kända moskéer. Ett litet tips är att kanske slå vad om att du kan gå en hel dag i Istanbul utan att lägga märke till dessa. En omöjlighet, enligt de flesta och kan jämföras med att gå i Paris och slå vad om att man kan missa Eiffeltornet…

I den här guiden lägger vi ett gott ord för Istanbuls alla sevärdheter.

Låt oss fördjupa oss i Istanbuls moskéer

Moskéerna är det gemensamma landmärke som syns och hörs i hela Istanbul, speciellt vid böneutropen. Den mest kända heter Sultan Ahmed-moskén eller Blå Moskén och har den berömda kupol som givit Istanbul dess ansikte på vykort. De 6 minareterna skänker också sin del av karaktären. Kort sagt, det är stadens mest avbildade byggnad.

Vikingarna skrev historia i Hagia Sofia

Den andra moskén som från början faktiskt var en kyrka och som fortfarande har sina katolska drag och influenser bevarade ända sedan den gjordes om till moské, är Hagia Sofia. Denna blandning av religioner är unik i sitt slag och fyller även en tredje funktion – att vara museum. Dess fresker och den rent av svävande kupolen gör den till ett arkitektoniskt mästerverk.

En sak som du kanske inte kände till var att våra krigiska vikingaförfäder var här för länge sedan och klottrade i Hagia Sofia. Skylten ”Viking Grafitti” vittnar om att detta inte är något knasigt påhitt. Det är på den övre balustraden som våra skäggiga hjältar har efterlämnat en runa. Och faktum är att innebörden av skriften faktiskt inte är mer intressant än vad som står på allmänna toalettväggar i europeiska städer, av typen ”Orvar was here” eller dylikt. Men visst blir man stolt över att det fanns uttråkade och vandaliserande nordiska själar redan på den tiden..!

Det undre vattenlandet Yerebatan Saray

I närheten av ”kyrkmoskén” Hagia Sofia kan du gå ned till Yerebatan Saray från 500-talet som är ett underjordiskt palats och vattencistern med vackra fiskar, ståtliga pelare och vanligt tillhåll för stråkkonserter. Cisternen byggdes för att försäkra sig om en tryggad vattenförsörjning även i kriser och belägringar. Visste du också att Bondfilmen ”From Russia with Love” har en berömd scen härifrån. Jodå, nu kan du gå och lägga dig ännu mer instruerad idag.

Stressa av på hamam

När benen känns avdomnade och fötterna som en klump betong, ska du definitivt kika in på ett turkist ångbad – en så kallad hamam. Här blir du skrubbad från topp till tå med speciella vantar och efteråt väntar en god kopp äppelte eller mintte på turkiskt vis. Kvinnor och män har skilda öppettider. På ett hamam samtalar man om livet och njuter av att bli ompysslad. Även dekoren och inredningen känns allmänt lyxig. Ett besök brukar kosta ca 80 kronor.

Ta en dag på Prinsöarna

Prinsöarna är Istanbuls egen lilla skärgård. Ögruppen består av ca 9 småöar och ligger en 2 timmars båtfärd utanför Istanbul. Hit kommer Istanbuls grädda men även turister som vill se de flotta trävillorna och snickarglädjen, det lilla charmiga Ayios Gergiou-klostret och de lummiga trädgårdarna. Ingen biltrafik syns till, kanske också för att det är kuperat. Istället får du åka häst och vagn. Ta båten från Kabatas och stanna till på öarna Kinaliada, Burgazada, Heybeliada eller Büyük Ada.

Häng med på turkisk fotboll

I Turkiet älskar man fotboll och de största lagen heter Galatasaray och Beşiktaş med en stor rivalitet mellan sig, ungefär som de båda Manchester-lagen i England. Hemmamatcherna hålls på Türk Telekom Arena och vi säger det igen – har du chans på ett derby i Istanbul, lär det bli en storslagen erfarenhet oavsett om du är fotbollsfan eller ej.

Simma mellan 2 världsdelar

Nej, vi är inte så galna att vi ska ge dig råd att simma i vattnet i Bosphoren som delar Europa och Asien. Men, det finns faktiskt ett säkrare sätt att göra det på om du nu vill vara så galen. Från Kurucesme Park i Istanbul kan du ta båten ut till Galatasaray Island och närmare bestämt till en lyxig resort som heter Suada Club. I vattnet utanför, mitt emellan Europa och Asien och bortom alla farliga båtar, har man inrett en naturlig swimmingpool där du kan plaska i ”skottlinjen”. Stanna

gärna kvar här efter ditt uppdrag – här finns nämligen ett flertal lyxiga restauranger och kända DJs spelar här på helgerna.