Shopping

Shopping

Håll i hatten för i Istanbul kan du fylla väska efter väska och ändå känna att du inte har fått nog. Underbara bakverk, det turkiska godiset ”lokum” (eller Turkish Delight), äkta mattor, tyger som verkligen inte går att få hemma i Sverige, smycken, kläder, väskor, lampor, sjalar, rysk kaviar och till och med turkisk viagra (en kryddblandning som sägs ha potenshöjande effekter) går att hitta på de många basarer som utgör rena labyrinter.

Grand Bazaar och Egyptiska Basaren – två shoppingrysare för plånboken

Istanbuls största och mest besökta basar där i stort sett allt går att hitta bara du hamnar i rätt gränd, är Grand Bazaar som ligger i Fatih-distriktet. Här ryms ca 4000 små butiker och ännu mer marknadsstånd i nära anslutning. Själva basaren ligger dock inomhus och det är lätt att tappa bort sig här, både fysiskt och mentalt på grund av alla influenser och lockelser.

istanbul grand bazar - Shopping
Entrén till Grand Bazaar

Om det är mat och kryddor du är ute efter, ska du bege dig till den Egyptiska Bazaaren, alldeles vid Eminönu kaj. Om du har svårt att hitta den så är det bara att följa din näsa, då basaren känns av på långt håll. Alla dofter kommer av örterna och kryddblandningarna som ligger uppradade på ett mycket fint sätt.  Passa även på att köpa med dig några påsar pistaschnötter härifrån, eftersom dessa är vanliga snacks i Turkiet.

istanbul kryddor 1024x768 - Shopping
Kryddor från hela världen

Bagdat Caddesi

Istanbul är också ett stort fäste för affärsmän, vilket inte är konstigt på grund av all handel som försiggår här. En känd affärsgata som ligger på den asiatiska sidan av Istanbul, är Bagdat Caddesi. Du kan nå detta shoppingdistrikt med en taxi eller som man säger – en dolmus. Här ligger de lyxiga affärerna på rad och du kan shoppa Chanel, Gucci och Armani som bara den! Mellan shoppinggatorna ligger också många fina och eleganta restauranger där de rika och beresta sitter och sippar kaffe mellan träden utmed avenyn. En lummig men chic plats som du måste betala lite extra för om du vill njuta fullt ut.

Istiklal Caddesi

Istiklal Caddesi är Istanbuls bästa (enligt många) shoppingstråk och dessutom är butikerna ofta inhysta i sekelskiftesbyggnader eller i arkader jämsides med mysiga kaféer, restauranger och barer. Just av denna anledning har detta shoppingstråk blivit lite av ett kvällshäng där folk även tycker om att gå ut när shoppingen är avklarad.

Gallerior i ”BOB-form” – billigt och bra

Istanbul är full av större och mindre shoppinggallerior. Vissa är verkligen fina och till för de nyrika, medan andra är av det billigare slaget. Ofta är det till och med fabriker som syr upp kläder som har sina mindre butiker i närheten av sin verksamhet. Därför är också deras produkter i butiken mycket prisvärda. Det kan verka lite skumt i flera gallerior och en aning rörigt när de står och packar upp sina emballage och avlägsnar plasten runt väskor, skor och kläder, men om du är ute efter billig shopping så är det definitivt på sådana ställen du ska gå.

Den lyxiga varianten

En mycket lyxig galleria som helt klart riktar sig till dem med stora plånböcker, är Akmerkez. Här kan du botanisera i timmar bland kända märkesplagg, skobutiker, böcker och elektronik. Det ligger även en stor biograf här.

Ett annat shoppingcentrum är Cevahir som ligger i Sisli-kvarteren. Cevahir räknas som det största shoppingcentrat i Europa och har förutom sina 300 butiker också en nöjespark.

Köpcentrat som får barn att skina upp

Har du barn ska du gå eller åka till Istinye Park som är utformad som en modern amphiteater. Förutom butiker finns lekplatser och ett helt underhållningscentrum för barn. Du har även en 3D IMAX-biograf. Köpcentrat ligger vid en fin park där du kan låta dina små rumsa runt mellan shoppingturerna.