Ta sig runt

Ta sig runt

Istanbul är en stor stad och även om du vill gå så mycket som möjligt till fots, så kommer det att komma tillfällen när du är så trött att du bara måste ta dig fram på andra sätt. I den här guiden berättar vi hur.

Med tunnelbana och tåg

Istanbuls tunnelbana hade sin första start 1875, men det är inte förrän på senare år, närmare bestämt år 2000 som den modernare tunnelbanan inrättades. Metro Istanbul är namnet och den har 7 linjer. Bortom den inre zonen finns ett annat tunnelbanenät – Lätt Metro eller Hafif Metro Istanbul. Det är med den tunnelbanan som du tar dig till och från flygplatsen Atatürk. Dock har Atatürk nu ersatts av den världsstora flygplatsen som öppnade under hösten 2018, på grund av att Atatürk ansågs för liten. Den nya flyghamnen räknas som världens största. För tips på transfer till flygplatsen rekommenderar vi flygtransfer.nu.

Istanbuls tunnelbana är också i expansion. Dels byggs den ut söderut och dels på den asiatiska sidan. Kollektivtrafiken präglas också av pendeltåg och snabbtåg som går på båda sidorna tack vare tunneln i Bosphoren.

Spårvagnsnätet

Det finns tre spårvagnslinjer i Istanbul. Dessa går i innerstadsdelarna och den vanligaste rutten är Eminönu-Aksaray som bl.a. tar dig förbi Grand Bazaar. Du kan också åka utmed shoppingstråket Istiklal Caddesi.

Lokala bussar och dolmus

Bussarna i Istanbul kan delas upp i 2 kategorier. Dels den som avser vanliga bussar och dels den som härrör de små minibussarna, även kallade dolmus. Dessa kan också jämföras med taxiverksamhet och är både snabbare och bekvämare. Det finns inga generella hållplatser för dolmus, utan du håvar in en bil när du ser en. Betalar gör du direkt till chauffören men förhandla gärna om priset först. Ska du åka en kort sträcka blir det billigt och kan enbart kosta dig några kronor.

Beroende på vilka lokalbussar du tar, måste du antingen köpa biljetter i förväg, alternativt ombord. Ser du IETT fram på bussen betalar du biljetten i en kiosk och ser du att bussen tillhör Özel Halk Otobusu så kan du köpa biljetten ombord. Taksimtorget är en knutpunkt där många bussar stannar och avgår, likaså vid båtavgångarna, t.ex vid Besiktas eller Eminönu.

Hop on/ Hop off

Hoppa på en sightseeingbuss och se hela Istanbul. Pris från ca 450 kronor för vuxna.

Taxi

Istanbuls taxibilar är gula eller lila (gula i centrum och lila i förorterna). Det går att både haffa bilen på taxistationer eller på gatan. Taxi kan dock bli dyrt om du inte förhandlar om priset först. Alternativt bokar du taxi i förhand. Ta aldrig svarttaxi!

Båttrafiken still going strong

Då Istanbul ligger så fint vid vattnet i Marmarasjön och med närheten till Svarta Havet, och till och med har en liten skärgård med charmiga öar, så är en båttur ibland inte bara nödvändigt utan även en trevlig upplevelse. Det går både färjor i kortare sträckor över Bosphoren och färjor som tar dig längre bort. På båtarna har du tillgång till förfriskningar och faciliteter. Från Eminönu i centrala Istanbul avgår flera båtar.

Du kan också hyra en egen båt och kajka runt.

Hyrbil

Hyr en bil på Istanbuls båda flygplatser och ta dig runt som du vill. Vid Taksimtorget ligger också några hyrbilsfirmor.

Priser och säkerhet

All kollektivtrafik i Istanbul har överkomliga priser. Köp ett Akbil-kort/Istanbulkart (kostar ca 7 lira) som täcker tunnelbana, spårvagn, buss och båt, så kan du vara lugn.

Säkerheten på kollektivtrafiken är relativt hög men ficktjuvar är frekventa på vissa hållplatser. Undvik svarttaxibilar och håll ett öga öppet.