Mat och dryck

Mat och dryck

Mat finns det hur mycket som helst av i Istanbul. De typiska, amerikanska kedjorna som McDonalds eller Burger King, likväl som mängder av kebabhak. Men du kan också äta riktigt dyrt och fint på toppklassiga restauranger. Allt från turkiskt och traditionellt till det internationella. Om resten av Istanbul är en kavalkad av influenser från världens alla hörn, så vore det helt fel att säga att matutbudet inte vore det. Här kan du smaka allt, verkligen allt!

Vad äter man i Istanbul?

Det finns egentligen inget direkt svar på den frågan, eftersom Istanbul är så internationellt som det kan bli. Men självklart finns det vissa maträtter eller tendenser som ingen undgår att lägga märke till.

Meze – ett hav av smårätter

Det är mycket vanligt att man intar flera smårätter, ungefär som tapas i Spanien. Denna typ av måltid kallas ”meze” och grundar sig alltså på att äta sig mätt på små portioner men med många rätter. Det som dock är typiskt för meze är att du kommer att få smaka av många yoghurtröror som är Turkiets svar på den grekiska tzazikin. I dessa doppar man bröd eller annat som serveras på bordet. Något som också ingår i meze är de turkiska vindolmarna med ris som liknar våra kåldolmar, samt ezmer och börek. För er som inte redan smakat ezmer eller börek, kan vi tala om att den förstnämnda är en tomat- och chiliblandning med lök och den sistnämnda är en getostfylld smördegsrulle.

Andra goda maträtter

På plats i Istanbul lär du även komma i närheten av turkiska köttbullar som emellertid är en aning mer kryddstarka än de svenska, och innehåller också fler örter. Köttbullarna kallas köfte och brukar serveras på spett. De är främst gjorda på lammfärs men köfte med nötfärs existerar också.

Casserole är en annan turkisk rätt som är vanlig i Istanbul. Casserole är också franska och betyder ”kastrull”. I Turkiet hänvisar ordet dock till en stor gryta med kyckling, grönsaker och champignoner. Grytan kan även lagas med skaldjur, alternativt nötkött.

Dönerkebaben är den turkiska kebaben som du säkert redan ätit i Sverige ett antal gånger. Men visst är det något speciellt med att äta den lagad på plats i hemlandet? Dönerkebaben i Istanbul är inte bara god utan också billig. Det är grillat kött som snurrats och karvats av. Köttet läggs ofta i ett pitabröd och äts med grönsaker, vilket är den riktiga versionen. Senare har andra varianter växt fram.

Drycker

De flesta i Istanbul dricker vatten eller öl till sin mat. De turkiska ölen är bland andra Effes, Tekel Birasi samt Pilsen och smakar helt okej. Många dricker också raki som är en aptitretare och stark spirtdryck och liknar ouzo i Grekland eftersom den innehåller anis. Man brukar blanda raki med lite vatten för att spä ut den.

Restaurangkultur

Istanbul har en varierad restaurangkultur som är betydligt mer intressant än t.ex. Ankaras. I Istanbul är det mycket vanligt att gå ut och äta och det behöver inte vara lyx och flärd varenda gång. Snabbmatsställen och lyxkrogar varvas och det finns flera världsberömda kockar som konkurrerar om Michelinstjärnorna. En känd kock som också har ett hjärta som klappar lite extra för Sverige, är Mehmet Gürs som driver Mikla Restaurant i den turkiska storstaden.

Det ska till att nämna att turkar är oerhört stolta över sin mat och det märker man i Istanbul dit många talanger och kockar drar sig.

Häng på takbarer

Att ta en drink på Istanbuls många takbarer ingår också i restaurangkulturen, i ärlighetens namn. Takbarer är mycket populära i Istanbul och det finns där ett stort antal av dem.

Middagstider

Vid middagen brukar folk dyka upp på restaurangerna vid kl. 20:00 men börjar vanligtvis inte börja äta förrän runt kl. 21:00. Lunchen äts lite senare än i Sverige och många tar då snabbmat eller något enklare om man ska äta rejält på kvällen.

Prisnivåer vid restaurangbesök

Du kan äta mycket billigt och relativt dyrt i Istanbul. Men även på de dyrare restaurangerna brukar en middag för två inte kosta mer än ca 500 kronor.

Medelpris för två på en överkomlig restaurang ligger runt 150 kronor.