Resa till Istanbul

Resa till Istanbul

Det finns tre sätt att ta sig till Istanbul och det snabbaste är givetvis flyget. Men om du inte har bråttom eller om vill se dig omkring på vägen, kan du även bila ned eller åka tåg. Här ger vi dig ett hum om alla tre färdsätten mot det gamla Konstantinopel, numera det turkiska Istanbul.

Med flyg till Istanbul

Du kan med fördel flyga direkt från Sverige till Istanbul. Det finns flera flygbolag som trafikerar rutten Stockholm – Istanbul och dessa är SAS, Pegasus och Turkish Airlines, av vilka de två sista är turkiska. Samma flygbolag flyger även från Köpenhamns flygplats Kastrup. Från Göteborg kan du också flyga direkt med SAS eller Pegasus, medan Malmös flygplats kräver en anslutning om du ska flyga därifrån. Bästa alternativ om du är Malmöbo är att åka till Köpenhamn och ta direktflyget därifrån.

Som du ser är Istanbul en populär destination i både svenskars och turkars ögon och det tar endast 3,5 timmar innan du är på marken igen.

Med tåg till Istanbul

En nytänkande person som vill ta andra färdsätt för att komma till Istanbul, kan tänka sig att ta tåget. Med Interrail-kortet har du chansen att se många östländer på vägen ned – något som kan vara av stort intresse.

Resan med Orientexpressen från Paris till Istanbul

Ett annat tips för den våghalsige som även är en inbiten deckarfantast, är att stanna till i Paris och ta Orientexpressen med Istanbul som slutdestination. Ja, det tåget finns fortfarande och det har gjorts ett flertal filmer om det, då det figurerar i Agatha Christies kultdeckarroman ”Mordet på Orientexpressen”. Det autentiska namnet i dagsläget är Venice Simplon-Orient-Express och avgår från Gare de l’Est i Paris och stannar på Istanbul Halkali. Tåget gör flera stopp på vägen, såsom Budapest och Bucharest och resan innebär 5 övernattningar i lyxklass ombord. I och med att det är av det lyxigare slaget så kommer kalaset dock att kosta dig, men det blir säkert ett minne för livet. Dessutom är vagnarna bevarade från 20- och 30-talen, precis som det ska vara och till middagen klär du upp dig och känner dig som James Bond på räls! Boka via Belmond Trains.

Bila ned till Istanbul

Ja, varför inte! Förvisso tar det ett antal dagar innan du anländer till Istanbul, men en lång roadtrip genom hela Europa kan vara otroligt spännande tack vare alla de platser du får se och övernatta på under vägen.

Det finns flera resvägar att ta med bil. Dels kan du välja att helt åka landvägen utan att ta någon färja, och dels kan du varva bilkörning med lite pauser på båt.

Här följer några alternativ.

  • Danmark – Tyskland – Österrike – Slovenien – Kroatien – Serbien – Bulgarien – Turkiet
  • Danmark – Tyskland – Österrike – Italien – färja från Ancona till Grekland och Igoumenitsa och vidare med bil till Ipsala och den turkiska gränsen, för att sedan åka mot Istanbul
  • Från Italien tar du istället färjan från Brindisi till Izmir och vidare med bil i det turkiska landskapet till Istanbul

Det här färdsättet tar givetvis längst tid, men kan bli en rolig erfarenhet och sammanfläta dig och din familj eller dig och dina vänner ännu mer. Varför inte försöka?